ΤΕΝΟΝΤΙΤΙΔΑ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ
Τενοντίτιδα του Στροφικού Πετάλου στον ώμο: Παθοφυσιολογία, Αίτια, Κλινική Εικόνα, Πρόγνωση και Αντιμετώπιση
Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει τον ώμο και μπορεί να προκαλέσει πόνο, περιορισμό της κίνησης και δυσκολίες στην καθημερινή ζωή. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε την παθοφυσιολογία της πάθησης, τα αίτια, την κλινική εικόνα, την πρόγνωση και τις διαθέσιμες θεραπείες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη φυσικοθεραπεία.
Παθοφυσιολογία
Το στροφικό πέταλο αποτελείται από τέσσερις κύριους μύες (υπερπλάτιος, υποπλάτιος, μικρός στρογγυλός και μεγάλος στρογγυλός) που είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση και την κίνηση του ώμου. Η τενοντίτιδα συμβαίνει όταν οι τένοντες αυτών των μυών κοπώνονται, συνήθως λόγω υπερβολικής χρήσης, κακής στάσης ή τραυματισμού. Η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστικές αλλαγές στους τένοντες και να προκαλέσει πόνο και περιορισμένη κίνηση.
Αίτια
Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου μπορεί να προκληθεί από:
1. Υπερβολική Χρήση: Οι αθλητές ή οι άνθρωποι που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του ώμου (π.χ. κολυμβητές, τενίστες, οικοδόμοι) είναι πιο επιρρεπείς.
2. Ηλικία: Με την πάροδο της ηλικίας, οι τένοντες χάνουν την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητά τους, καθιστώντας τους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς.
3. Κακή Στάση: Η κακή στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας ή των καθημερινών δραστηριοτήτων μπορεί να επιβαρύνει τους τένοντες του ώμου.
4. Τραυματισμοί: Μια ξαφνική κίνηση ή πτώση μπορεί να προκαλέσει τενοντίτιδα.
Κλινική Εικόνα
Οι ασθενείς με τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου συχνά παρουσιάζουν:
– Πόνο στον ώμο, ειδικά κατά την ανύψωση του χεριού.
– Δυσκαμψία και περιορισμό της κινητικότητας.
– Ελάττωση της δύναμης κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων.
– Ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, που μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο.
Πρόγνωση
Η πρόγνωση για την τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου είναι συνήθως θετική. Με σωστή θεραπεία και αποκατάσταση, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους και στις αθλητικές τους δραστηριότητες. Η αποφυγή επαναλαμβανόμενων τραυματισμών και η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης είναι κρίσιμης σημασίας.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του στροφικού πετάλου περιλαμβάνει:
1. Συντηρητική Θεραπεία:
– Φυσιοθεραπεία: Οι φυσικοθεραπευτές χρησιμοποιούν ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις και τεχνικές κινητοποίησης για να βελτιώσουν την κίνηση και να μειώσουν τον πόνο καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
– Φαρμακευτική Αγωγή: Αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.
– Ανάπαυση: Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τον πόνο.
2. Χειρουργική Παρέμβαση: Σε σοβαρές περιπτώσεις ή όταν οι συντηρητικές θεραπείες δεν αποδώσουν, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αποκατάσταση των τενοντών.
Συμπέρασμα
Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου είναι μια πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση. Στο φυσικοθεραπευτήριο μας, προσφέρουμε εξειδικευμένες θεραπείες για την αποκατάσταση του ώμου και την επιστροφή σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε μια συνεδρία φυσικοθεραπείας.