ΝΕΥΡΟΜΥΪΚΗ ΕΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η νευρομυϊκή επανεκπαίδευση είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται από φυσικοθεραπευτές για την αποκατάσταση των φυσιολογικών προτύπων κίνησης του σώματος.
Τα νεύρα και οι μυς σας συνεργάζονται για να παράγουν κίνηση. Τα νεύρα στέλνουν σήματα μεταξύ των μυών και του εγκεφάλου σας σχετικά με το πού, πότε και πόσο γρήγορα να κινηθείτε. Με τον καιρό, τα μοτίβα κίνησης των μυών μαθαίνονται και αποθηκεύονται στη μνήμη σας.
Όταν τα νεύρα ή οι μυς παρουσιάζουν βλάβη ή τραυματισμό που προκύπτει από ένα τραύμα και διάφορες ιατρικές και νευρολογικές καταστάσεις, τα μοτίβα κίνησης των μυών μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά. Η νευρομυϊκή επανεκπαίδευση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους φυσιοθεραπευτές για τη διευκόλυνση της επιστροφής της φυσιολογικής κίνησης σε ασθενείς με νευρομυϊκές βλάβες.
Η νευρομυϊκή επανεκπαίδευση περιλαμβάνει:
- Ειδικές τεχνικές (νευρομυϊκή διευκόλυνση με PNF τεχνικές)
- Δραστηριότητες για ισορροπία και έλεγχο του κορμού.
- Θεραπευτικές ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την εκ νέου ανάπτυξη φυσιολογικών ελεγχόμενων κινήσεων.
Για να εξαλειφθούν πολλά από τα συμπτώματα που παρουσιάζει ένας ασθενής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η φυσιολογική κιναισθητική αίσθηση και η ιδιοδεκτικότητα του σκελετού της Αυχενικής, Θωρακικής, Οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Όταν αυτά τα νευρολογικά χαρακτηριστικά δεν λειτουργούν σωστά, ο ασθενής δεν μπορεί να διατηρήσει τη σωστή στάση του σώματος και πολλοί από τους μυς της εμπλεκόμενης περιοχής δεν λειτουργούν σωστά. Ο πόνος, η φλεγμονή και το οίδημα (πρήξιμο) λόγω χειρουργικής επέμβασης ή τραυματισμού μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια νευρομυϊκού ελέγχου και ανώμαλη κίνηση.
Πολλοί από τους ασθενείς μας έχουν γενική ευαισθησία και μειωμένη κίνηση των αρθρώσεων. Μια άρθρωση πρέπει να έχει πλήρη κίνηση για να είναι πλήρως λειτουργική. Εάν η άρθρωση δεν έχει πλήρες εύρος κίνησης, θα αναπτυχθούν αδυναμία και λειτουργικοί περιορισμοί με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η χρονική περίοδος είναι διαφορετική για κάθε ασθενή, συνήθως αρκετές εβδομάδες έως μήνες όταν τα συμπτώματα δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Οποιαδήποτε απώλεια κίνησης και δύναμης πρέπει να αντιμετωπιστεί για να εξαλειφθούν τα συμπτώματα του ασθενή και να διορθωθεί το υποκείμενο πρόβλημα. Ωστόσο, πρέπει να γίνει επανεκπαίδευση του νευρικού συστήματος πριν από την ανάπτυξη δύναμης και κίνησης ώστε να ανακτηθεί η πλήρης λειτουργία του. Χωρίς τη διαδικασία νευρομυϊκής επανεκπαίδευσης, είναι απίθανο να αποκατασταθούν τα «φυσιολογικά» μοτίβα κίνησης.
Η νευρομυϊκή επανεκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των ασθενών μας. Η χρήση των κατάλληλων τεχνικών, δραστηριοτήτων και ασκήσεων σε ένα τραυματισμένο μέρος του σώματος θα αποτρέψει την εξέλιξη του οξέος τραυματισμού σε χρόνιο πρόβλημα.